Skip to main content
1

Kazan za rakiju od 25l na plin sa mešalicom

Kazan za rakiju od 25l na plin sa mešalicom

Za kvalitetnu i punu aromu prave domaće rakije potreban je kvalitetan kazan. Zato svim ljubiteljima koji proizvode rakiju u malim količinama i to samo za svoje zadovoljstvo preporučujemo kazane za rakiju Hobby. Iako malih zapremina, od 25l i 35l, ovaj kazan kvalitetom nikako ne zaostaje za većim modelima. Za nas je praktičnost izuzetno bitna, zato obraćamo pažnju na sve detalje koji pečenje rakije mogu da učine lakšim.
47.000,00 RSD
Na stanju Kontakt: 024 572 713

Tehnička specifikacija

Tehnički crtež
tehnicki crtez

U ovu grupu proizvoda spadaju kazani za rakiju predviđeni za kućnu upotrebu I proizvodnju destilata u malim količinama od sopstvenog dvorišnog voća. Proizvode se u varijantama sa ili bez mešalice, kao I sa ložištem na plin ili na čvrsto gorivo. Pogodan je za korišćenje vise vrsta izvora toplotne energije kao što su plinski gorionik, plinski štednjak, drva i sl. Uz ovaj kazan za rakiju se može, uz tri do četiri pečenja plus jedna prepeka, ispeći rod jedne dvorišne voćke, čiji je prosečni rod od 70 do 80 kg. Jednostavna je priprema i rad. Dovoljna je jedna osoba u procesu pečenja rakije. Lako se transportuje i destilacija se može obavljati na veoma malim prostorima. Svi delovi uređaja koji dolaze u kontakt sa fermentisanom voćnom masom i parom izrađeni su od elektrolitičkog bakra visoke čisto

Destilati dobijeni u našim kazanima su čistijeg mirisa i ukusa i iz njih izlazi najkvalitetnija domaća rakija.

Kompletan kazan za pečenje rakije sastoji se od:

Bakarnog kotla

Kotao je sud ugradjen u ložište, u kojem se voćna masa kuva. Tradicionalno ga izrađujemo od bakra. Da bi se sprečilo zagorevanje komine predvideli smo dva rešenja:

Prva opcija je kazan za rakiju bez mešalice. Ovaj tip kotla ima ugradjen bakarni umetak (rešetku) koji sprečava kontakt čvrstih delova komine sa dnom kazana a samim tim i zagorevanje sadržaja u kazanu tokom destilacije – preporučujemo ih za prepek.

Druga opcija je kazan sa mešalicom. Ovaj tip kotla ima ugrađenu ručnu (standard) ili električnu mešalicu. Izrađena je od mesinganih I prohromskih elemenata otpornih na dejstvo organskih kiselina koje se nalaze u komini. Okretanjem ručke, mešalica pre svega sprečava zagorevanje, doprinosi ravnomernijem zagrevanju ali I umanjuje penušanje komine u toku procesa destilacije tj. pečenja rakije. Mešalicu je potrebno okretati povremeno, na svakih 5-6 minuta, nekoliko okretaja. Okretanjem mešalice rizik od zagorevanja gotovo da ne postoji.

Kape (kapak)

Kapak je poklopac kazana za rakiju koja prihvata pare alkohola Iz komine koja vri I sprovodi je ( te pare ) u parovodnu cev tj. lulu.

Izrađena je od najkvalitetnijeg bakarnog lima I kruškastog je oblika. Na kapi je postavljen bimetalni termometar pomoću kojeg se prati rast temperature u kotlu. Spoj kape, kotla I cevi rešen je sistemom vodenog zaptivanja.

Ložišta

Kompletno je izrađeno od kotlovskog lima debljine 1,5mm, sa ojačanim rubovima, vratima i pepeljarom.

Prevrtači ili nagibna ložišta imaju ugrađenu ručku za preokretanje tj. prevrtanje gornjeg dela I na taj način se kotao prazni. Postavljeno je na tri nogice koje kazanu daju potrebnu stabilnost. Lakirano vatroopornim lakom.

Parovodne cevi (lule)

Parovodna cev ili Lula je cev koja spaja kapu kotla I hladnjak. Izrađena je od bakarne cevi prečnika 28mm x 1300mm dužine I služi kao predhlađenje u kojoj para počinje da se hladi. Spoj lule sa kupolom I hladnjakom rešeno je sistemom vodenog zaptivanja.

Hladnjaka (tabarke)

Hladnjak ili Tabarka je posuda za vodu izrađena od pocinkovanog (standard) ili prohromskog lima zapremine 330 litara. U tabarci je ugrađena spiralno savijena bakarna cev od 5 navoja. Po želji kupca u hladnjak je moguće ugraditi cilindar tj. kiler.

Profesionalna izrada vrhunskih
kazana za pečenje rakije,
od ruku iskusnih majstora.

Pogledajte kako izgleda naša proizvodnja